Owoce dla pracowników

O zdrowe odżywianie trzeba dbać. W tym nie ma nic odkrywczego. Coraz częściej myślą o tym także pracodawcy, którzy zaopatrują swoich pracowników w świeże owoce i warzywa.

Spis Treści

Przeziębienie, nadwagą czy może przedwczesne starzenie?

Deficyty warzyw i owoców szybko dają o sobie znać. Na pierwszy rzut niech pójdą banan i pomidor. Co wydarzyć się może jeśli wykluczymy je z diety? Pozbawimy się potasu, który ma działanie rozluźniające naczynia krwionośne. To z kolei sprawia, że krew płynie wolniej, czyli ciśnienie tętnicze krwi się obniża. Nie jedząc tych produktów, możemy nabawić się nadciśnienia lub pogorszyć stan, który mamy.

Przyjrzyjmy się teraz, co może nam grozić, jeśli pomachamy na pożegnanie jabłkom, jagodami goi czy winogronom. To specjaliści od profilaktyki antyrakowej. Barwniki, substancje zapachowe i smakowe między innymi tych roślin zawierają antyrakowe wtórne substancje roślinne, a także selen, magnez, wapń i nienasycone kwasy tłuszczowe. A jeśli ktoś jest chętny na nadwagę, powinien jak ognia unikać marchwi, kalarepy i kapusty, efekt murowany. Co czeka naszych pracowników beż owoców?

Bez zdrowia w pracy

Bez jarmużu czy pietruszki ograniczamy poziom luteiny, czyli naturalnego barwnika i przeciwutleniacza chroniącego przed chorobami wzroku. Bez witaminy C i A i przeciwutleniaczy osłabia się system immunologiczny, a słaba odporność to ciągle przeziębienia. Te z kolei oznaczają absencję w pracy. A co z funkcjami poznawczymi?

Orzechy, borówki i jagody dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym i przeciwutleniaczom zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym. Nie spożywanie ich obniża wydolność pamięci i uwagi, co wydaje się w oczywisty sposób wpływać na wydajność i wysiłek poznawczy w pracy. Owoce i warzywa to tez witalność i energia, bez których trudno wyobrazić sobie intensywny dzień w pracy. Czy zatem pracodawcy powinno zależeć na zdrowiu i odżywianiu pracowników? Wygląda na to, że to, jakie nawyki żywieniowe mają to już nie tylko ich sprawa.

Zdrowie prosto pod nos

Może być tak, że nawyki są niezdrowe, ale nie oznacza to, że nie możemy nic. Firma Dailyfruits od lat wychodzi z ofertą do instytucji i organizacji codziennego dostarczania owoców, warzyw i zdrowych przekąsek do biur. Gotowe skrzynki abonamentowe skomponowane z owoców sezonowych, cytrusowe, krojonych warzyw czy bakalii dostarczane są prosto pod drzwi. Owoce leżące na biurkach pracowników sprawią, że każdy, nawet najbardziej oporny, sięgnie od czasu do czasu po jakiś produkt, nie tylko po kolejny kubek kawy.

Dailyfruits proponuje też produkty śniadaniowe zachęcające do integracji przy wspólnym stole w pracy. Można też zdecydować się na soki i syropy, które obok wody mogą na stałe zagościć w biurowych kuchniach. Oczywiście wszystko zależy od inicjatywy i pomysłowości pracodawcy. Świeże owoce i warzywa dla pracowników do biura zamówisz na stronie https://DailyFruits.pl/.

Skoro już wiemy jakie życie bez zbilansowanej diety nas czeka, nie da się już dłużej zaprzeczać, że dla funkcjonowania w pracy ma znaczenie to, jak się odżywiamy. Co więcej, jedzenie to ważny obszar w życiu, który symbolizuje troskę i opiekę. Dbanie o odżywianie pracowników to dla nich przekaz, że pracodawca się nimi interesuje, a nie tylko kalkuluje zyski.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here