Serwatka jako niedoceniany produkt mleczarski

0
245

Serwatka często opisywana jest jako produkt uboczny powstający podczas produkcji twarogu i powszechnie traktuje się ją jako odpad. Na szczęście, coraz więcej przetwórni mleczarskich znajduje na nią popyt, ponieważ jej wartości odżywcze okazują się niepowtarzalne. Dzięki odpowiednim technologiom możliwe jest pozyskanie frakcji jej białek i w rezultacie wykorzystanie w diecie człowieka.

Spis Treści

Właściwości serwatki

Wpływ serwatki i jej białek na ludzki organizm jest ciągle monitorowany przez naukowców. Dotychczas przeprowadzone badania potwierdzają jej normalizujący wpływ na wartości ciśnienia tętniczego i stan naczyń krwionośnych. Obniża poziom cholesterolu określanego jako LDL, czyli tej szkodliwej dla ludzi formy, ponieważ hamuje jego tworzenie się w jelitach i ogranicza przyswajanie.

Białka serwatki są jednymi z bardziej przyswajalnych białek przez człowieka. Dzięki egzogennym aminokwasom, które je tworzą, charakteryzuje się najwyższą wartością odżywczą.

Wpływ serwatki na odporność

Zaskakującym jest wpływ białek serwatkowych na funkcje immunologiczne ludzkiego organizmu. Laktoferyna, jeden z nich, działa silnie przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Utrudnia rozwój pasożytom i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

Nic więc dziwnego, że przetwórnie mleczarskie doceniły ją i dzięki nowoczesnym technologiom, oferują klientom https://www.krasnystaw.eu/produkty/produkty-w-proszku/serwatka-w-proszku.

Zastosowanie serwatki

Szeroki wachlarz zalet serwatki, spowodował jej popularność i umożliwił zastosowanie w wielu dziedzinach. Począwszy od medycyny, gdzie białka wspomagające odporność mogły zostać wykorzystane do leczenia takich chorób jak HIV i AIDS, poprzez kulturystykę i inne sporty gdzie stymulacja syntezy białek to klucz do osiągania najlepszych wyników.

Dzięki nauce, serwatka przestała być traktowana jako odpad. Dzisiaj znane są jej właściwości prozdrowotne i lecznicze. Badania nadal trwają, a białka serwatkowe będą wykorzystywane coraz powszechniej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here