Wyposażenie profesjonalnej kuchni

Droga do sukcesu w branży kulinarnej nie jest prosta, dlatego warto przygotować dobry biznes plan, analizę konkurencji oraz listę zakupów. Sprawdź, czego potrzebujesz, aby zwiększyć swoje szanse. Piec konwekcyjny, bemar, urządzenia chłodnicze to podstawa.

Serce każdej restauracji

Kuchnia jest najważniejszą częścią każdego lokalu gastronomicznego – zespół oraz wybór sprzętów wpływają na efekt końcowy, czyli jakość potraw, liczbę klientów i sukces finansowy. Kompletowany sprzęt powinien być wysokiej jakości – można ew. zdecydować się także na leasing albo wypożyczenie. Niezależnie od wyboru, trzeba zwrócić uwagę na jego wykonanie, aby służył jak najdłużej bez konieczności częstego serwisowania czy wymiany.

Rozplanowanie kuchni i podział na strefy

Na początku trzeba zaplanować przestrzeń – dokonać podziału na strefy (m.in. chłodnia, magazyn, bufet sałatkowy itp.) oraz określić liczbę stanowisk. Dobre rozplanowanie przestrzeni zapewni załodze kuchennej wysoki komfort pracy, co zapewne przełoży się na jakość dań. Wydziel też strefy, zgodnie z charakterem lokalu, aby określić, gdzie znajdzie się witryna chłodnicza, gdzie piec, magazyn czy bufet do przygotowywania sałatek i przekąsek.

Podstawowe wyposażenie kuchni

Dokładnie określ, czego potrzebujesz, gdyż wyposażenie jest podstawą. Najlepiej przygotuj listę zakupów, co pozwoli także kontrolować budżet. Warto też rozważyć zakup części sprzętów używanych – jak piec czy bemar. Konkretne rozplanowanie zależy od wielkości i charakteru lokalu, a także liczby poszczególnych stanowisk oraz liczebności pracowników.

Na liście powinny znaleźć się między innymi meble ze stali nierdzewnej, piec konwekcyjny robot kuchenny, szafa mroźnicza, witryna chłodnicza oraz drobne akcesoria, które ułatwią codzienną pracę (jak blender, szatkownice, krajalnice itd.) oraz zastawa.

Drobne urządzenia i praktyczne akcesoria

Elementem wyposażeniem restauracji są także takie urządzenia, jak m.in. roboty wieloczynnościowe, szatkownice do warzyw, krajalnice, wilki do mięsa czy obieraczki do warzyw. Trzeba wybierać sprzęty dobrych marek, o wysokiej wytrzymałości oraz wydajności. Są to cechy, które muszą wyróżniać wszystkie profesjonalne urządzenia – jak witryna chłodnicza czy piec konwekcyjny – ale i drobne akcesoria.

Urządzenie każdego lokalu wymaga dobrego planu i dopasowania wszystkich elementów do jego wielkości, charakteru i menu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here